Підписано договір про співпрацю з Малою академією наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради

    16 грудня за сприяння доцента кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королька підписано договір про співпрацю з Малою академією наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області (МАНУМ). Цей комунальний заклад позашкільної освіти під керівництвом директора Івана Дмитровича Бойка функціонує відповідно до Законів України «Про освіту», «Про позашкільну освіту» та інших законодавчих документів нашої держави з 2012 р. з метою пошуку та відбору обдарованої молоді Івано-Франківської міської територіальної громади, її профорієнтації та формування інтелектуального потенціалу української нації.

    Сьогодні цей заклад позашкільної освіти виховує професійно зорієнтованих, озброєних відповідним науковим, дослідницьким інструментарієм молодих людей, які вже у школі знають своє призначення, спрямування, наукове покликання і йдуть навчатися до провідних закладів вищої освіти України, чітко розуміючи, в якій науковій галузі вони хочуть працювати. Керівники секцій МАНУМ виявляють та відбирають обдарованих дітей для підготовки до написання учнівських науково-дослідницьких робіт, створюють умови для соціального та професійного самовизначення особистості, виховують майбутню творчу та наукову зміни. Вони ж успішно розкривають талановитих дітей, їх знає не лише місто, область, а й Україна. Якщо проаналізувати результативність роботи кожного педагога МАНУМ, то фактично кожен з них підготував одного або кількох призерів найрізноманітніших конкурсів та турнірів. До роботи у цьому закладі позашкільної освіти долучаються вчителі шкіл, які теж сьогодні горді за своїх вихованців, бо вклали в них чимало своєї праці та душі.

    Під час зустрічі Андрій Королько та Іван Бойко обговорили предмет діяльності і мету співпраці. Наголошено на важливості впровадження та розвитку системи ступеневої підготовки фахівців за наскрізними навчальними планами та програмами, ефективного використання матеріальної бази закладів, спільного проведення освітніх і краєзнавчих проєктів, розробки навчально-методичного забезпечення за спеціальністю освітніх рівнів бакалавр і магістр 014.03 «Середня освіта (Історія)», залучення викладачів кафедри історії України і методики викладання історії та студентів спеціальності освітніх рівнів бакалавр і магістр 014.03 «Середня освіта (Історія)» для проведення навчально-практичних та індивідуальних самостійних робіт і виробничої історико-краєзнавчої практики в МАНУМ, роботі журі І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України та ін.

    Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з Малою академією наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області, особливо у розрізі проходження студентами ІІ курсу спеціальності 014.03 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» виробничої історико-краєзнавчої практики в закладах позашкільної освіти. Адже Мала академія наук України – це своєрідна класифікована скарбниця знань, де учні під пильним оком керівників гуртків, наукових керівників здобувають ази науково-дослідницьких знань, які в майбутньому пригодяться для написання наукових кваліфікаційних робіт з історії, зокрема й історичного краєзнавства, у вищій школі під час навчання в університетах.