Участь у круглому столі «В’ячеслав Чорновіл: я людина всієї України»

    20 грудня 2022 р. викладачі кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько і Богдан Паска взяли участь у круглому столі «В’ячеслав Чорновіл: я людина всієї України», який відбувся у Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради (ЦПВУМ ім. С. Бандери). Захід був організований керівницею гуртка Центру «Історичне краєзнавство» Наталією Зварун спільно з її вихованцями, школярами 8–10 класів ліцею імені В’ячеслава Чорновола Івано-Франківської міської ради, і приурочений вшануванню пам’яті знакової постаті новітньої української національної історії з нагоди його 85-річчя. Також на заході були присутні директор ЦПВУМ ім. С. Бандери Наталія Гурик, кандидат політичних наук Богдан Максимець, вчитель історії ліцею імені В. Чорновола Тетяна Демченко, керівник гуртка ЦПВУМ ім. С. Бандери Наталія Остапчук, адміністрація Центру І. І. Федоренко та О. І. Гулька.

    Вихованці гуртка розкрили основі віхи життя і діяльності В’ячеслава Чорновола. Після цього виступили запрошені гості круглого столу. Зокрема, Богдан Паска зупинився на характеристиці передумов і особливостей дисидентського руху в радянській Україні у 1960–1970-х рр., виокремив важливу роль В’ячеслава Чорновола у розгортанні цього руху. Натомість, Андрій Королько виклав свої міркування та роздуми щодо соціально-антропологічного портрету українського дисидента досліджуваного періоду, виголосив промовисті фрази, своєрідні «заповіти сумління», які у свій час на різних заходах і зібраннях виголосив В’ячеслав Чорновіл.

    На завершення відбулася цікава дискусія між учасниками круглого столу стосовно шляхів розвитку України, якби і надалі жив В’ячеслав Чорновіл

    Треба визнати, що завдяки змістовним виступам учасників круглого столу, з поглибленим осмисленням особистості В’ячеслава Чорновола ставатимуть зрозумілими для вихованців гуртка його ідеї та погляди, в усій повноті, динаміці розвитку, характерніше окреслюється його роль і значення в процесі боротьби за національне самоствердження і розбудову української державності.