Наталія Якубів – переможниця стипендійної програми Фундації Лозинських

    Вже п’ятий рік поспіль Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно зі стипендійною програмою від Фундації Лозинських (США) проводить конкурс для студентів Університету 2 курсу ОР «Бакалавр» всіх спеціальностей та випускників Університету ОР «Магістр».

    Мета проведення Конкурсу відбір і заохочення студентів Університету, які мають високі успіхи у навчанні і беруть активну участь у громадській роботі, за допомогою призначення їм грошових стипендій, а також винагороди автора найкращої магістерської роботи щорічно.

    Приємно, що вперше переможницею проєкту стала студентка другого курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Наталія Якубів. Загалом поточного навчального року в конкурсі взяло участь 35 студентів 2 курсу ОР «Бакалавр» та 13 випускників-магістрів, претендентів на винагороду за кращу магістерську роботу.

    29 грудня декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин Микола Васильович Кугутяк вручив Наталії Якубів сертифікат переможця стипендійної програми від Фундації Лозинських (США).

    Якубів Наталія Володимирівна, народилася в місті Надвірна Надвірнянського району Івано-Франківської області. Навчається на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин і є старостою групи СОІ–22. Активно займається громадською діяльністю. Ще навчаючись у Надвірнянській загальноосвітній школі №4 (зараз Надвірнянський ліцей №4) Надвірнянської міської ради Наталія Якубів протягом чотирьох років була Президентом учнівського самоврядування. У 2021 р. – заступниця Надвірнянської районної ради старшокласників, де і загартувала свої лідерські та організаторські здібності, які і сьогодні допомагають студентці в університетському житті і поза ним.

    Наталія Якубів неодноразово ставала призером олімпіад з української мови та літератури на районному та обласному рівнях, але серце віддала вивченню історії. Окрім цього, була Лідером читання Надвірнянського району 2018 р., що, безперечно, відігравало неабияку роль у становленні її як особистості.

    У 2020 р. Наталія пройшла 2-й етап конкурсу «Моя кар’єра в Україні», що відбувався у м. Львів, і потрапила до 60-ки найкращих десятикласників Західної України, які аргументували свою майбутню діяльність у формі есе.

    Наталія Якубів і сьогодні бере активну громадську участь у розвитку свого міста, наразі саме у сфері вивчення історії Надвірної та її околиць. Зокрема, веде екскурсійні відео-розповіді, щоб зацікавити молодь Надвірнянщини до вивчення історії міста та його нерозкритих таємниць, а жителів інших сіл і містечок до вивчення свого краю і залучення молоді до сучасного подання краєзнавчої історії.

    Проєкт, з яким Наталія Якубів виступила на конкурсі фундації Лозинських має назву «Широкий світ Малої Батьківщини» (науковий керівник проєкту – доц. кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Королько), де було представлено методичну розробку – відеороботу, яка була опублікована на платформі You Tube – https://youtu.be/PcL0WO1nV8c

    Власне, даний формат Наталія Якубів планує розвивати з вивчення літопису інших міст і сіл нашої області, а в далекоглядних планах – і всієї України. Студентка зазначає, що даний проєкт може стати цікавим і пізнавальним та за популярністю може вийти на рівень з програмами подорожей по всіх містах світу (наприклад, як «Орел і Решка» або «Світ навиворіт»), але в Україні, з українськими містами й українською історією.

Наталія Якубів підкреслює: «Якщо ми популяризуватимемо історію кожного окремого міста чи краю – за клаптиковим принципом, ми популяризуватимемо історію України загалом, об’єднуватимемо українців з різних куточків нашої держави, а коли народ буде знати свою історію як і маленької, так і всієї Батьківщини – він буде непереможним. Окрім того, з економічного погляду успішність даного проєкту підвищить економічну та туристичну складову в середині держави (за рахунок зацікавлення різними містечками та селами України, їхньою історією та розвитком, люди почнуть активніше подорожувати в середині країни). До того ж ми писатимемо власний «сучасний літопис» у форматі відеографії історії краю, а отже, й історії України. Прагну до свого задуму залучати більше однодумців, щоб даний проєкт розвивав і продовжував своє життя».

    Наталія завдячує у своїй перемозі на конкурсі також і своїй сім’ї, адже родинне середовище навчило самостійності, творенню цікавих і креативних ідей ще з дитинства.

«Я звикла покладатися на себе, свої сили та свої знання, а також живу за принципом, що все, що мене оточує, – це результати мого вибору і відповідаю за них лише я. Тому коли навіть щось не влаштовує мене в житті, я розумію що це власне заслуга зроблених раніше виборів, як моїх падінь, так і успіхів» – наголошує Наталія Якубів.

    А в повсякденному житті студентка керується кредо: «Будь собою, інші ролі вже зайняті» (О. Уальд).

    Кафедра історії України і методики викладання історії вдячна засновникам стипендійної програми Фундації Лозинських за співпрацю та підтримку обдарованої студентської молоді. Зичимо нових творчих звершень на освітній та науковій ниві Наталії Якубів та її науковому керівнику проєкту Андрію Зіновійовичу Корольку.