Здобуття азів наукових знань зі школярами на базі Івано-Франківського обласного відділення МАН України

    6 лютого 2023 р. на базі практики – Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України – відбулася нарада з організації проведення виробничої історико-краєзнавчої практики в закладах позашкільної освіти для студентів ІІ курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання), на якій були присутні студенти-практиканти Марія Тринчій, Наталія Шепітак і Діана Федорин, керівники-методисти практики, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Королько А.З. і старший викладач цієї ж кафедри Паска Б.В. та директор Івано-Франківського обласного відділення МАН України Дерев’янко Н.П.

    У вступному слові кандидат педагогічних наук, директор Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України Надія Павлівна Дерев’янко розповіла про структуру і напрями діяльності закладу позашкільної освіти. Зокрема, сьогодні цей заклад позашкільної освіти виховує професійно зорієнтованих, озброєних відповідним науковим, дослідницьким інструментарієм молодих людей, які вже у школі знають своє призначення, спрямування, наукове покликання і йдуть навчатися до провідних закладів вищої освіти України, чітко розуміючи, в якій науковій галузі вони хочуть працювати. Керівники секцій Івано-Франківського обласного відділення МАН України виявляють та відбирають обдарованих дітей для підготовки до написання учнівських науково-дослідницьких робіт, створюють умови для соціального та професійного самовизначення особистості, виховують майбутню творчу та наукову зміни.

    Після цього виступили керівники-методист практики Андрій Королько і Богдан Паска, відзначивши про важливість проходження цієї практики студентами спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр». Проведено розподіл студентів на практику. Студентки Марія Тринчій, Наталія Шепітак і Діана Федорин проходитимуть практику у гуртках «Історія України» і «Правознавство» під орудою кандидата історичних наук Андрія Анатолійовича Яворського та вчителя-методиста Наталії Яківної Садкової.

    Сподіваємося на успішне проходження студентками практики. Адже Мала академія наук України – це своєрідна класифікована скарбниця знань, де учні під пильним оком керівників гуртків, наукових керівників здобувають ази науково-дослідницьких знань, які в майбутньому пригодяться для написання наукових кваліфікаційних робіт з історії у вищій школі під час навчання в університеті.