Участь студентів-практикантів в онлайн-телемості «Україна–Америка»

   7 лютого студенти груп СОІ–21 і СОІ–22 Марина Блищук, Богдан Вексей, Іван Кварценюк, Інна Минта і Наталія Якубів в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики у ЗПО взяли участь в онлайн-телемості «Україна–Америка», який відбувся в комунальному закладі позашкільної освіти «Центр освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради» (ЦОІ-ІФ). На заході були присутні вихованці і керівники гуртків та дирекція Центру. Учасником з американської сторони виступив фермер, волонтер зі штату Мічиган Бойд Бєліч.

    На порядку денному обговорювалася робота Центру, його благодійна діяльність. Зокрема, був представлений дрон-міношукач для українських військових, який зробив вихованець ЦОІ-ІФ, одинадцятикласник та учень природничо-математичного ліцею Юрій Тумир. Свою розробку франківський школяр продемонстрував під час IV Всеукраїнського STEAM-фестивалю. За словами хлопця, спочатку у нього виникла ідея створити машинку, яка шукає міни. Проте згодом «методом спроб і помилок» підлітку вдалося розробити квадрокоптер. Для цього він використав технологію 3D друку.

    Студентка Марина Блищук під час онлайн-телемосту «Україна–Америка» фактично стала перекладачем, проявивши свої знання з англійської мови у ході спілкування вихованців і керівників гуртків та дирекції Центру з американським гостем Бойдом Бєлічем.

   Відтепер телеміст «Україна–Америка» відбуватиметься щовівторка, бо як зазначила директор Центру Марія Починок, «Ми маємо тримати зв’язок зі світом і розповідати йому і про нашу радість і про наш біль».

У свою чергу, учасниця заходу студентка Наталія Якубів зауважила: «Ми в прямому сенсі побачили роботу закладу, один «телеміст» розкрив для нас і благодійну роботу Центру, і зацікавлення дітей у подібних заходах, їхні вміння та синергію у роботі як окремого гуртка, так і цілого Центру, для себе ми винесли чудовий досвід і ми щасливі що маємо можливість проходити тут практику».