Практично-методичний семінар «Краєзнавчий топографічний каталог» у рамках проєкту «Широкий світ малої батьківщини»

    16 березня 2023 р. у рамках проєкту «Широкий світ малої батьківщини» у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка відбувся практично-методичний семінар «Краєзнавчий топографічний каталог» – унікальна джерельна база обласної книгозбірні» для студентів СОІ–11 і СОІ–12 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання).

    Майбутні вчителі історії і керівники гуртків під керівництвом доц. кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Королька ознайомилися із родзинкою краєзнавчого відділу – топографічним каталогом, який є безцінною джерельною базою з історії населених пунктів нашої області.

    Завідувачка відділу Світлана Джоголик ознайомила присутніх із особливостями роботи з каталогом, правильністю опису та можливостями сьогодення – пошуком літератури в електронному каталозі. Кожен студент отримав каталожний ящик, що вміщував джерела з історії його малої батьківщини. Багато хто був подивований, що попри відсутність окремої книги про рідне село, є стільки доступної і систематизованої у бібліотеці інформації з альманахів, збірників, газетно-журнальних джерел.

    Андрій Королько у рамках читання дисципліни «Історичне краєзнавство, музеєзнавство» дав завдання кожному студенту: здійснити бібліографічний опис 100 джерел з історії своєї малої батьківщини та анотаційно описати 30–40 із них на вибір. Молоді люди оформили читацькі квитки, адже, щоб виконати поставлені завдання якісно, їм потрібно неодноразово відвідати книгозбірню.

    Отже, Івано-Франківська обласна книгозбірня для студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» – майбутніх вчителів історії і суспільствознавчих предметів, керівних факультативної і гурткової роботи в закладах загальної середньої освіти і закладах позашкільної освіти – займає чільне місце для отримання належних освітніх послуг та здобуття якісних знань. Вона, безумовно, займає гідне місце у творчому пошуку, сприяє якісному розвитку молодіжного культурно-просвітницького середовища, духовному збагаченню студентів. Бо саме з бібліотекою, інформацією, книгою, створюється успішне майбутнє кожної людини і всього суспільства.