Пізнавальна навчально-методична екскурсія до Національного заповідника «Давній Галич»

    Глибше пізнати історію рідного краю, відвідавши 23 березня 2023 р. Національний заповідник «Давній Галич», мали змогу студенти груп СОІ–11 і СОІ–12 спеціальності Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр». Цікаву і змістовну екскурсію для студентів організували академнаставники груп доценти кафедри історії України і методики викладання історії Людмила Дрогомирецька і Андрій Королько. Екскурсія мала ще й навчально-методичну методичну мету, адже закріплювала знання студентів із окремих тем нормативних дисциплін «Давня і середньовічна історія України» та «Історичне краєзнавство музеєзнавство», які читаються вказаними викладачами.

    Студенти ознайомилися з експозиціями музею історії Галича в с. Крилос; доторкнулися душею духовності, побувавши в храмі Св. Пантелеймона (ХІІ ст.), церкві Різдва Христового (ХІV – ХVІ ст.), церкві Успіння Пресвятої Богородиці (ХVІ ст.) у с. Шевченкове, м. Галич і с. Крилос. Згадана у Галицько-Волинському літописі Галичина могила, легендарна Княжа криниця, фундаменти величного кафедрального Успенського собору (ХІІ ст.) з місцем поховання князя Ярослава Осьмомисла та каплицею Св. Василія (ХV ст.), мури Галицького Старостинського замку IX – ХІІІ – ХVІІ ст., які височіють на пагорбі над Дністром, допомогли увібрати в себе дух нашої славної історії.

    Вінцем пізнавальної екскурсії для студентів стало відвідання Музею архітектури та побуту Прикарпаття, де були представлені хати-садиби та господарські приміщення чотирьох історико-етнографічних районів нашого краю – Покуття, Гуцульщини, Бойківщини і Опілля.

    Сподіваємося, що ця екскурсія стане важливою ланкою для пізнання студентами спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» витоків історії України та краю та буде спрямована молодими людьми для подальшого вивчення і донесення інформації про пам’ятки археології, історії, архітектури, народного побуту, культури у їх майбутній педагогічній праці, адже це є спонукальним чинником збереження історичної та етнокультурної спадщини.