Презентація книги старшого викладача кафедри Богдана Паски у Книгарні «Є»

    8 червня 2023 р. у м. Івано-Франківську у приміщенні Книгарні «Є» на вул. Незалежності, 31 відбулася презентація книги старшого викладача кафедри історії України і методики викладання історії Богдана Паски «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали». Модератором зустрічі виступив письменник, вчитель історії приватної школи «Astor School» Ігор Антонюк.

    Під час бесіди із читачами автор розповів про процес написання книги та представив розсекречені матеріали з колишнього архіву КДБ УРСР, пов’язані з кримінальною справою проти українського дисидента, довголітнього політв’язня, історика Валентина Мороза. Презентація була спрямована на розкриття судового процесу, який відбувся у 1970 р. над В. Морозом у м. Івано-Франківську та мав важливий вплив на український національний рух. Богдан Паска розповів про свої особисті зустрічі із Валентином Морозом, сміливу та безкомпромісну поведінку дисидента в протистоянні з радянським режимом, ключові віхи його біографії, творчу спадщину, а також роль і значення політв’язня в історії України.

    Особистість Валентина Мороза викликала велике зацікавлення зі сторони аудиторії, тому розмова продовжилася у формі живого спілкування із читачами. У присутніх була можливість задавати питання автору та отримати додаткові деталі про події, описані у книзі. Під час обговорення виникли ідеї перевезти до м. Івано-Франківська зі м. Львова архів Валентина Мороза, а також ініціювати перейменування однієї з вулиць обласного центру на честь дисидента.

    Презентацію відвідали доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько, асистент Богдан Савчук, аспірант Андрій Ципуга, науковці-історики з м. Івано-Франківська та області Валерій Островський, Богдан Максимець, Андрій Яворський, Андрій Гуменяк, Олег Олійник, Ганна Паска, студенти спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр», співробітники Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, родичі, друзі автора, а також інші зацікавлені книгою та постаттю В. Мороза читачі.