Стартувала історико-краєзнавча практика студентів у ЦПВУМ імені Степана Бандери та ЦТКУМ Івано-Франківської міської ради

    5 лютого 2024 р. розпочалася виробнича історико-краєзнавча практика в закладах позашкільної освіти для студентів другого курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна і заочна форма навчання). Цьогоріч чи не найбільшими базами практик виступають Центр патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради (ЦПВУМ імені Степана Бандери) та Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді Івано-Франківської міської ради (ЦТКУМ Івано-Франківської міської ради). Цього дня у приміщенні ЦПВУМ імені Степана Бандери відбулася зустріч керівників-методистів практики доцентів кафедри історії України і методики викладання історії Королька А.З. і Дрогомирецької Л.Р. з керівництвом та керівниками гуртків цих закладів позашкільної освіти. Під час наради, на якій були присутні і студенти-практиканти, обговорювалися питання проходження виробничої практики.

    У вступному слові директор Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради Наталія Вікторівна Гурик відзначила, що цей заклад позашкільної освіти функціонує відповідно до Законів України «Про освіту», «Положення про Центр патріотичного виховання», «Про позашкільну освіту», «Концепції національно-патріотичного виховання молоді» та інших законодавчих документів нашої держави. Початок відліку роботи ЦПВУМ припадає на 2009 р. У своїй основі він веде військово-патріотичну та історико-краєзнавчу підготовку учнівської молоді. У Центрі успішно функціонують історико-краєзнавчі та військово-патріотичні гуртки «Пізнаємо рідний край», «Історики-краєзнавці», «Історичне краєзнавство», «Юні музеєзнавці», «Обличчя історії», «Спадкоємці», «ЗНО на 200», реалізуються проєкти «Ми з України» і «Пам’ять заради майбутнього» (курс з вивчення історії м. Івано-Франківська «Мій Івано-Франківськ»). У рамках роботи Центру діє учнівське об’єднання «За честь! За славу! За народ!».

    У свою чергу, директор Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді Івано-Франківської міської ради Галина Василівна Гушман розповіла про структуру і напрями діяльності Центру. Зокрема, ЦТКУМ Івано-Франківської міської ради є осердям освітньої, методичної, масової роботи з туризму, краєзнавства та екскурсій із здобувачами освіти, передусім дітей шкільного віку. Це сучасний заклад позашкільної освіти Івано-Франківської міської ради, де створена та активно діє модель історико-краєзнавчого освітнього комплексу. Тут системно вдосконалюється навчально-методичне забезпечення, зокрема для школярів і вихованців гуртків регулярно проводяться конкурси, вікторини, реалізуються цікаві інноваційні педагогічні історико-краєзнавчі і туристсько-краєзнавчі проєкти. На базі цього закладу позашкільної освіти функціонують такі гуртки «Історичне краєзнавство», «Юні туристи-краєзнавці», «Юні екскурсоводи», «Екологічне краєзнавство», «Пішохідний туризм», «Джура» та інші.

    Після цього виступив керівник-методист практики, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Зіновійович Королько, відзначивши про важливість проходження цієї практики студентами спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр». Адже вихованці гуртків ЦПВУМ імені Степана Бандери та ЦТКУМ Івано-Франківської міської ради регулярно беруть участь у краєзнавчій, екскурсійній, спортивно-туристській, діяльності, є переможцями і призерами низки різноманітних всеукраїнських та регіональних рухів, змагань, експедицій, акцій тощо (історико-краєзнавчі, туристсько-краєзнавчі, історико-географічні експедиції і акції «Моя Батьківщина – Україна», «Сто чудес України», «Голос історії – голос майбутнього», «Люби і знай свій рідний край», «Історія міст і сіл України», «Край, в якому я живу», «Українська революція: 100 років надії і боротьби», «Герої не вмирають», «Історія освіти Івано-Франківщини», тощо). Тому у цих закладах позашкільної освіти постійно відбувається модернізація методики історико-краєзнавчої й туристсько-краєзнавчої роботи у закладах освіти. У цій синергійній праці зі школярами і вихованцями гуртків органічно поєднуються «традиційні» та інноваційні методи, форми, прийоми, засоби; проводяться рольові ігри, коли, до прикладу, учнівська молодь по черзі виконує різні функції у відповідних конкурсних заходах; організовуються історико-краєзнавчі естафети, вікторини, присвячені пам’ятним датам з історії рідної малої батьківщини та України, улаштовуються ювілейні альбоми і музейні експозиції «Історія школи», «Видатні земляки», «Пам’ятки села/містечка» тощо.

    У свою чергу викладач-методист від кафедри Людмила Романівна Дрогомирецька підкреслила, що студенти мають широкі можливості для своєї педагогічної реалізації, на підмогу їм завжди прийдуть керівники гуртків ЦПВУМ імені Степана Бандери і ЦТКУМ Івано-Франківської міської ради та викладачі-методисти кафедри історії України і методики викладання історії.

    Під час зустрічі проведено розподіл студентів на практику. Зокрема, учителі історії, керівники гуртків ЦПВУМ імені Степана Бандери працюватимуть із студентами-практикантами над реалізацією цікавих історико-краєзнавчих проєктів: Остапчук Н.М. (гуртки «Історичне краєзнавство», «Обличчя історії» і «ЗНО на 200») із студентами Зобків Д.Р., Мочернюк В.В. і Трак Ю.М.; Молявчик М.С. (гурток «Історики-краєзнавці») із студентами Гуменяк А.Р. і Третяком В.В.; Максимець Б.В. (гурток «Спадкоємці») із Шимонівською Д.А. і Бабійчук Х.М.; Дем’янів Ю.І. (гуртки «Пізнаємо рідний край» і «ЗНО на 200») із Павлів А.В., Харченко О.О., Мельник А.М. і Андрейчуком Д.М.; Дідик В.М. (гурток «Юні музеєзнавці») із Клим’юком Б.І. і Дзалбою Ю.А.

    А учителі історії, керівники гуртків ЦТКУМ Івано-Франківської міської працюватимуть із студентами-практикантами над реалізацією таких цікавих історико-краєзнавчих проєктів: Половський В.С. (гурток «Юні екскурсоводи») – із студенткою Романюк О.Т.; Гринів Л.І. (гурток «Історичне краєзнавство») із Проців Д.А.; Павлюк Н.В. (гурток «Юні туристи-краєзнавці») із Андрейків В.В. і Вельган В.Р.; Курташ І.Д. (гурток «Юні туристи-краєзнавці») із Леонтьєвою Ю.І. і Максимчук С.О.; Тимофєєва М.Ю. (гурток «Екологічне краєзнавство») із Лисюк В.С.; Микицей С.М, (гурток «Пішохідний туризм») із Федорчуком М.В.

    Практика триватиме два тижні, з 5 по 17 лютого 2024 р. Віримо, що студенти зуміють ефективно спостерігати й аналізувати заняття керівників гуртків, творчо використовувати їх досвід роботи; як найкращим чином зможуть оволодіти уміннями самим якісно проводити гурткові заняття різних типів, пов’язані з вивченням рідного краю. Надіємося, що працівники Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради та Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Івано-Франківської міської ради створять сприятливі умови для подальшого розвитку, закріплення і удосконалення педагогічних вмінь студентів-практикантів, сформованих у процесі попереднього теоретичного та практичного навчання у виші.