ФРАНКО-квест: інтелектуальна мандрівка творчою дорогою Івана Франка

    7 лютого 2024 р. в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради студентки групи СОІ–22 Анна Біднік, Богдана Романишин, Вероніка Раїн та студентки групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Яна Дереш, Тетяна Вівчаренко і Ангеліна Демʼянчук під керівництвом заступниці директора ЦОІ Кречко Зорини Іванівни взяли участь у проходженні ФРАНКО-квесту.

    ФРАНКО-квест про Івана-Франка в Станиславові (Івано-Франківську) – це виняткова можливість зануритися в історію міста та неодмінно знайти для себе відповідь на питання, що у Франківську є насправді Франкового. А ще – чудова нагода відкрити для себе романтичну історію закоханого Франка, дізнатись про політичні переконання, життєві та творчі плани Івана Яковича, пов’язані зі Станиславовом.

    Квест є маршрутом, не позначеним на місцевості чи мапі. Ним можна пройти у будь-який зручний час. Для цього слід уважно читати віршовані підказки і відповідати на загадки, щоб отримати гасло, яке приведе вас до скарбу.

    У місті Івано-Франківську квест розпочинається біля пам’ятника Івану Франку, який розташований на площі Франка.

    Під час квесту студентками було розгадано чимало історичних загадок, що вкінці привели їх до скарбу, захованого в центрі міста. Гаслом ФРАНКО-квесту стали відомі слова Івана Яковича Франка з вірша «Не пора, не пора, не пора..»(1880) : «Нам пора для України жить!».

    Всі завдання квесту були виконані успішно протягом години. Студентки-практиканти проявили великий інтерес та активність, співпрацюючи в групах та розв’язуючи різноманітні завдання, а також отримали досвід проведення такого заходу.

    Підсумкова рефлексія показала, що ФРАНКО-квест є ефективним форматом заходу для підвищення історичної освіти та сприяння активній громадській участі. Вдосконалення формату та розширення заходів можуть допомогти ще більше залучити громадськість до вивчення історії міста та країни.