Пізнавальне заняття студентки-практикантки з вихованцями секції «Правознавство»

    7 лютого 2024 р. в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики студенткою групи СОІ–21 Вікторією Маланюк на базі ліцею ім. Романа Шухевича проведене заняття з вихованцями секції «Правознавство» (керівник – Поліщук Андрій Ярославович) Малої академії наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради. Тема заняття – «Загальна характеристика господарського права України».

    Під час заняття студентка-практикантка подала матеріал з окресленої проблеми. Вихованці секції взяли активну участь в обговоренні кожного питання, ділилися своїми думками, аргументовано висловлювали свої міркування, також дискутували між собою, коли різнилися думки.

    В кінці секційного заняття закріплено матеріал. Для цього заздалегідь підготовлено інтелект карти: кожен вихованець секції отримав окреме питання, пов’язане з темою заняття. Розкриття означеного питання гуртківець мав стисло подати, зообразивши на його на карті.

    З цього приводу Вікторія Маланюк зауважила: «Інтелект-карти розвивають творче мислення, логічне, креативне та смислове. Оскільки діти роблячи такі карти переосмислюють та структурують інформацію у більш зручному та творчому форматі. Це допоможе їм легше її запам’ятати. Діти із задоволенням виконували дане завдання, експериментуючи з різними шаблонами».

   Таке секційне заняття, проведене студенткою-практиканткою, необхідне для здобувачів вищої освіти, майбутніх вчителів історії, керівників гурткової роботи, оскільки у них виточується педагогічна майстерність, екстрапольована для якісного проведення позакласної гурткової роботи. Це, у свою чергу, дозволить: підняти рівень знання, уміння і практичні навички студентки, отримати здобуті фахові знання про історію України, рідний край, громадянське суспільство, про джерела цих знань, способи їх використання, форми організації краєзнавчої діяльності вихованців гуртків і секцій. Така підготовка не просто бажана, вона необхідна і витікає з нормативних вимог до організації освітньо-виховного процесу, безперервної історичної освіти в Україні.