Змістовне гурткове заняття про Запорізьку Січ

    12 лютого 2024 р., в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради студентка групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Діана Зобків провела для вихованців гуртка «Обличчя історії» (керівник – Остапчук Наталія Миколаївна) пізнавальне заняття на тему «Запорізька Січ – Козацька Республіка. Адміністративно-територіальний устрій. Органи влади та символи Січі».

    Вихованці гуртка ознайомилися з причинами виникнення, устроєм та будовою Запорозької Січі, що сприяло їхньому кращому розумінню історичного контексту та значення цієї козацької фортеці у формуванні української національної ідентичності. Розглянувши структуру влади та адміністративний устрій, учасники заняття зрозуміли роль вищих козацьких рад у прийнятті важливих рішень та організації життя в Січі. Також детально розглянуто символіку Січі, яка відображала її духовні цінності та ідеали, що зберігалися в колективній свідомості козацької громади.

Студентка-практикантка Діана Зобків з цього приводу відзначає: «У кожного народу є свої святині, свої легендарні явища. У греків є відважні 300 спартанців, а в українського народу є своє національне явище – українське козацтво Запорозька Січ. Це про неї Микола Гоголь писав: «Так ось вона, Січ! Ось воно те гніздо, звідкіля вилітають усі ті горді, як орли, і дужі, як леви. Ось звідки розливається козацька воля по всій Україні». А ми з вами живемо на цій землі і повинні знати про славних запорожців. З цією метою ми вирушаємо в козацький похід, мандрівку на Запоріжжя разом із славними героями – козаками і станемо свідками тих далеких подій, що складали історію нашої славної України.»

    Після цього гурткового заняття вихованці гуртка зможуть: застосовувати та пояснювати на прикладах терміни: «козацтво», «низове козацтво», «Січ», «Запорозька Січ», «козацька республіка», «козацькі клейноди»; розповідати про причини виникнення, устрій та будову Запорозької Січі; визначати особливості військово-адміністративної організації козацтва; показувати на карті території проживання козацтва та місця січей-фортець та Запорозької Січі.

    Гурткове заняття виявилось цікавим, змістовним і пізнавальним для вихованців гуртка.