Засідання клубу «Майбутні державотворці»

    13 лютого 2024 р. в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери відбулось чергове засідання клубу «Майбутні державотворці» під керівництвом Остапчук Наталії Миколаївни, Дем’яніва Юрія Івановича та Школьної Ольги Степанівни. У ньому взяли активну участь студенти-практиканти групи СОІ–22 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Ольга Харченко, Ангеліна Павлів, Анастасія Градова, Вікторія Мочернюк, Юлія Трак, СОІ–21 Діана Зобків та СОІз-21 Анна Мельник. Також на засіданні були присутні два учні, вихованці гуртків, Вероніка та Дмитро.

    «Майбутні державотворці» – клуб, що дозволяє охопити та обговорити суспільно-історичні теми, організувати роботу учасників, надати їм нових знань, вмінь та навичок. Засідання клубу охопило дві теми: «Я майбутній виборець. Обізнані виборці – відповідальні політики. Право голосу. Я можу зробити свідомий вибір» та «Як налагодити безпечне шкільне та позашкільне навчання в умовах війни». Метою заняття стало розвинути в учасників почуття відповідальності за свій вибір, навчити бути свідомими громадянами держави, а також розповісти про заходи безпеки, які є важливими в умовах сучасної війни росії проти України.

    Під час засідання студентками Ольгою Харченко, Ангеліною Павлів, Анастасією Градовою та Мельник Анною був проведений цікавий тренінг на тему «Як налагодити безпечне шкільне та позашкільне навчання в умовах війни». Ця тема є надзвичайно важливою в сьогоднішній час, адже щодня росія здійснює обстріли, запуски ракет, лунають тривоги, відбуваються замінування. Тому як керівникам гуртків, так і їх вихованцям важливо дотримуватись всіх правил, прописаних Міністерством освіти і науки України, піклуватись про свою безпеку і безпеку оточуючих.

    Студентки Ольга Харченко та Ангеліна Павлів, використовуючи мультимедійну презентацію, розповіли про важливість виконання всіх інструкцій та правил в надзвичайній ситуації, навели цікаві поради, як вихованцям гуртків та їм керівникам зменшити стрес та покращити працездатність в умовах війни.

    Анастасія Градова провела пізнавальну гру для присутніх – «Щит безпеки». Це гра, в якій учасники поділяються на групи та отримують різні ролі в шкільному колективі (вчителі, адміністрація, учні). Кожна група під час гри обговорила та розробила безпечний план дій на випадок надзвичайної ситуації. Учасники активно обмінювались ідеями та пропонували стратегії захисту, дії, що має здійснювати під час евакуації кожна ланка навчального процесу. В кінці гри лідери кожної з команд уклали спільний алгоритм, якого потрібно дотримуватись при виникненні загрози. За допомогою гри учасники згуртувались, подискутували; гра підтримала дружню та привітну атмосферу в клубі.

    Анна Мельник представила учасникам засідання тести, що закріпили отримані знання та навички із теми.

    Вікторія Мочернюк, Юлія Трак та Діана Зобків активно долучились до обговорення та виконання завдань.

    Також в рамках теми «Я майбутній виборець. Обізнані виборці – відповідальні політики. Право голосу. Я можу зробити свідомий вибір» Юрій Іванович Дем’янів, зробивши екскурс в історію, розповів присутнім про вибори, їх діяльність, українську систему влади та її специфіку.

    На завершення серед учасників панувала дружня та привітна атмосфера, всі поділились своїми враженнями від заняття.