Гурткове заняття про Національно-визвольну війну українського народу середини ХVІІ ст.: готуємося до НМТ

    14 лютого 2024 р. в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради студентка групи СОІ–22 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Вікторія Мочернюк провела для вихованців гуртка «ЗНО на 200» (керівник – Остапчук Наталія Миколаївна) пізнавальне гурткове заняття на тему «Національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького».

    Гуртківці ознайомилися з причинами та передумовами національно-визвольної війни середини ХVІІ ст., запам’ятали основні події та битви і їхні наслідки, оцінили та обдумали вклад Богдана Хмельницького у розвиток національної свідомості українців, розглянули наслідки війни для України у її політичному, соціальному та культурному житті.

    Знання, які отримали вихованці з цього заняття дадуть змогу краще розуміти історичні події, які вплинули на формування нашої країни.

    Вихованці гуртка брали активну участь в обговоренні кожного питання, ділилися своїми думками, аргументовано висловлювали свої міркування, а також розвивали своє критичне та аналітичне мислення, адже тема виявилася для них цікавою та актуальною в теперішніх умовах.

    Після цього гурткового заняття гуртківці зможуть: оперувати такими поняттями як: національно-визвольна війна, Військо запорозьке, Гетьманщина та покозачення; працювати з картою (позначати місця битв та місця укладання договорів, а також показати, яким маршрутом рухалося військо під час походу); аналізувати історичні джерела; застосовувати свої знання на практиці; вільно розповідати про битви, їхні наслідки, а також про причини самої війни

    У кінці заняття студентка-практикантка Вікторія Мочернюк для закріплення знань провела тестування. Тест складався з питань, що охоплювали ключові події цієї теми. Тестування було проведено у форматі НМТ/ЗНО, оскільки саме тестова форма роботи є дуже важливою ланкою у підготовці до НМТ, тому що можна одразу побачити, які прогалини виникають під час засвоєння теми.

    Також Вікторія Мочернюк у невимушеній обстановці поділився власним досвідом складання іспиту з історії. Загалом вихованці гуртка добре засвоїли матеріал, уважно слухали, проявляли активність. Після тестування були проаналізовані помилки, які допустили гуртківці.

    Гурткове заняття було цікавим, змістовним і пізнавальним для його вихованців.