Корисний виховний захід для гуртківців про безпеку в соціальних мережах

    14 лютого 2024 р. в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Івано-Франківського міського Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради студентка групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Діана Зобків провела для вихованців гуртка (керівник – Остапчук Наталія Миколаївна) пізнавальний виховний захід на тему «Безпека в соціальних мережах».

    Вихованці гуртка ознайомились з ключовими аспектами безпеки в соціальних мережах. Вони зрозуміли, що інтернет може бути місцем, де діє багато загроз, таких як кібербулінг, шахрайство та порушення приватності. Разом з тим, вихованці здобули розуміння стратегій захисту, включаючи створення міцних паролів, налаштування приватності акаунтів, вміння розпізнавати підозрілі повідомлення та ідентифікувати потенційно небезпечні ситуації. Таке поглиблене розуміння безпеки в соціальних мережах допомагає захистити свої дані та особистість під час взаємодії в онлайн-середовищі.

Студентка-практикантка Діана Зобків з цього приводу відзначає: «Сучасна людина не уявляє собі життя без Інтернету. Коли ми потрапляємо до Всесвітньої мережі, ми потрапляємо у світ, де нас оточують люди: хороші та погані, добрі та злі, розумні та не дуже; інформаційні потоки: корисні та шкідливі; новини, музика; фільми і ще багато різної інформації. Інтернет є дуже широким джерелом інформації, іншими словами, інформаційним простором, у якому, як і в реальному житті, є позитивні та негативні сторони. З дитинства ми знайомимося з Правилами дорожнього руху, Правилами поводження з газом, а чи існують правила, яких ми маємо дотримуватись працюючи в Інтернет? Що нам потрібно знати і чого дотримуватися, щоб залишитися здоровою людиною з усіх боків. Спробуємо дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті. Основні аспекти безпеки в Інтернеті включають захист особистої інформації, використання надійних паролів, усвідомлення потенційних загроз, вміння розпізнавати шахраїв та шахрайство в мережі, а також вміння ефективно користуватися інструментами безпеки, наданими платформами та програмами»

    Після цього виховного заходу вихованці гуртка зможуть: ідентифікувати поширені ризики та небезпеки, пов’язані з використанням соціальних мереж; створити надійні паролі та вживати заходів для захисту своєї особистої інформації; розпізнати ознаки кібербулінгу та онлайн-шахрайства; відповісти на кібербулінг та онлайн-шахрайство безпечно та ефективно; використовувати соціальні мережі відповідально та етично; критично оцінювати інформацію, яку вони знаходять у соціальних мережах; поводитися відповідально та етично в соціальних мережах.

    Виховний захід виявився цікавим, змістовним, пізнавальним та актуальним для вихованців гуртка.