Участь студентки-практикантки в етномистецькому проєкті «Закохані у бойківську “ланку”»

    Шукай краси, шукай добра.

    Вони є все, вони є всюди.

    Не йди в чужий за ними край

    Найперш найди їх в своїй груди»

    (Іван Франко)

    Нещодавно відбулася презентація проєкту вихованців гуртка «Історичне краєзнавство» (керівник гуртка, випускниця спеціальності 014 Середня освіта Дзудзило Оксана Володимирівна) Івано-Франківського обласного державного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді, що діє на базі Спаського ліцею Спаської територіальної громади Калуського району, – «Закохані у бойківську “ланку”».

    Мета: поширення інформації серед молоді про східнобойківський ґердан – «ланку» як одного з елементів жіночого строю.

    Юні майстрині: Юлія Яневич, Ольга Мазничка, Вікторія Тринів, Діана Василишин, Христина Максимів впродовж січня-лютого 2024 р. відтворювали орнамент із старих вишиванок та фотосвітлин на ланку, досліджували історію бойківських прикрас, створювали східнобойківські ланки ручним та верстатським способами. Це надзвичайно сумлінна та старанна праця дівчаток!

    Бібліотекаркою Спаського ліцею Надією Герич була підготовлена книжкова виставка «Люби і знай свій рідний край» та представлені вишиті старовинні сорочки. Юлія Яневич та Анна Меленевич розповіли про прикраси своїх бабусь, які їм передали у спадок!

    Щиро дякуємо за старовинні спідниці Лесі Рішко та Ірині Руді, що стали чудовим доповненням нашого заходу! Дякуємо Тарасу Недільському за прекрасні та колоритні орнаменти сорочок східної Бойківщини!

  До заходу також долучилася студентка групи СОІз–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Юлія Горблянська в рамках виробничої історико-краєзнавчої практики на базі гуртка «Історичне краєзнавство» (керівник Дзудзило Оксана Володимирівна) Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді. Студентка-практикантка допомагала у розробці інформаційно-краєзнавчих плакатів у рамках проєкту юних краєзнавців «Закохані у бойківську “ланку”».

    Щиро дякуємо Роману Кочайдовському за допомогу у створення інформаційних плакатів. Аліні Бурак, Христині Білан, Василині Дранчук за демонстрування бойківського строю!

    У кінці заходу серед учасників гуртка та присутніх були розіграні дві «ланки».

    Експозиція із бойківських «ланок» буде розташована до 21 лютого у приміщення бібліотеки Спаського ліцею! Запрошуємо!