Засідання кафедри: підбиття підсумків календарного року і зимової заліково-екзаменаційної сесії та підготовка до нового семестру

29 січня 2021 р. відбулося перше у новому календарному році засідання кафедри історії України і методики викладання історії. На порядку денному були такі питання: про рейтинг діяльності кафедри історії України і методики викладання історії за 2020 р. і завдання викладачів з метою його підвищення в поточному році; про підсумки зимової заліково-екзаменаційної сесії 2020–2021 н. р. на факультеті, неісторичних факультетах та навчально-наукових інститутах університету; про підготовку до проходження виробничої (педагогічної) практики студентів IV курсу; затвердження програмових вимог та оновлення банку дворівневих тестових завдань базового та основного рівня для іспиту з історії України для вступників на ОР «Магістр» спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)»; затвердження програмових вимог та оновлення банку дворівневих тестових завдань базового та основного рівня з комплексного іспиту з історії України для вступників на ОР «Бакалавр» спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)»; про участь студентів і викладачів у конкурсі на кращий відеоролик в університеті (для спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)»); про порядок ознайомлення студентів ІІ і ІІІ курсів спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» з переліком дисциплін вільного вибору студента та формування груп; різне.

По першому питанню згідно Положення про рейтингове оцінювання ефективності роботи кафедри Університету, затвердженого Вченою радою Університету від 29.12.202 р. та наказу ректора Університету № 28 від 18.01.2021 р. «Про рейтингове оцінювання ефективності роботи кафедр» завідувач кафедри проф. І.Я. Райківський та доц. кафедри А.З. Королько ознайомили із заповненою таблицею Додатку 1 «Рейтингове оцінювання ефективності роботи кафедри історії України і методики викладання історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин». Доповідачі звернули увагу на позитивні та негативні сторони у заповненні окремих пунктів і підпунктів шести розділів таблиці, вказали на прогалини у роботі викладачів кафедри, висловили побажання і рекомендації стосовно підняття рейтингу ефективності роботи кафедри у 2021 р.

По другому питанню викладачі кафедри прозвітували про підсумки зимової заліково-екзаменаційної сесії 2020–2021 н. р. на факультеті історії, політології і міжнародних відносин, неісторичних факультетах та навчально-наукових інститутах Університету.

Третє питання засідання стосувалося підготовки до проходження виробничої (педагогічної) практики студентами IV курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр». Керівник практики по факультету, викладач кафедри доц. Т.В. Галицька-Дідух після проведеної настановчої наради з організації проведення виробничої цільової педагогічної практики в школі наголосила на відповідальності викладачів-методистів кафедри під час проходження студентами практики з 1 лютого по 12 березня 2021 р. Викладачі кафедри повинні регулярно надавати корисні методичні поради і рекомендації студентам-практикантам для якісної педагогічної реалізації їхньої праці у закладах загальної середньої освіти.

По четвертому і п’ятому питаннях згідно наказу Університету № 682 від 19.11.2020 р. «Про підготовку до вступної кампанії 2021 року» та розпорядження ректора Університету № 20-р від 20.01.2021 р. «Щодо підготовки до вступної кампанії 2021 року» викладачі кафедри доц. А.З. Королько і доц. О.І. Єгрешій доповіли, що вони вчасно підготували програмові вимоги та оновили спільно з викладачами кафедри банк дворівневих тестових завдань базового та основного рівнів для комплексного іспиту з історії і методики викладання історії для вступників на ОР «Магістр» та іспиту з історії України для вступників на ОР «Бакалавр» спеціальності 014 «Середня освіта (Історія). Відповідно, передали ці матеріали у Приймальну комісію Університету і у Центр дистанційного навчання та моніторингу освітньої діяльності.

Під час розгляду шостого питання, де доповідачем виступила доц. Т.В. Галицька-Дідух, зав’язалася цікава дискусія, яка стосувалася участі студентів і викладачів у конкурсі на кращий відеоролик в Університеті (для спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)») (згідно наказу ректора Університету № 10 від 6.01.2021 р. «Про конкурс серед студентів на кращий рекламний ролик»). Обговорювалося «Положення про конкурс серед студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на кращий рекламний ролик своєї спеціальності, факультету, інституту чи коледжу», схваленої Вченою радою Університету 29 грудня 2020 р.

По сьомому питанню доповідали гарант освітньої програми спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» доц. Т.В Галицька-Дідух та член проєктної групи цієї ОП доц. А.З. Королько. Вони повідомили про порядок ознайомлення студентів ІІ і ІІІ курсів спеціальності 014 «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр» з переліком дисциплін вільного вибору студента та формування груп. Доц. Т.В. Галицька-Дідух і доц. А.З. Королько детально поінформували викладачів кафедри, яким чином здобувачі вищої освіти можуть реалізувати своє право на вибір навчальних дисциплін, вказали на важливості у цьому непростому процесі вибору студентом дисциплін інституту академнаставництва.

У різному завідувач кафедри історії України і методики викладання історії проф. І.Я. Райківський повідомив про стан готовності кафедрою до проведення двох Всеукраїнських наукових конференцій, які відбудуться 15 і 22 квітня 2021 р.: перша присвячена вшануванню пам’яті доктора історичних наук, почесного професора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олександра Юхимовича Карпенка (1921–2013), довголітнього викладача кафедри історії України; друга – науково-практична – «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти: проблеми і перспективи». У свою чергу, доц. А.З. Королько на прохання викладачів факультету філології Університету просив активно долучатися викладачів кафедри до участі у роботі двох наукових форумів: Міжнародного наукового конгресу «Василь Стефаник і світова культура», присвяченої 150-річчю з дня народження письменника, що відбудеться 13–14 травня 2021 р. на базі факультету філології; Всеукраїнської наукової конференції «Художньо-смислові координати творчості та громадсько-політична діяльність Леся Мартовича», приуроченої 150-річчю від дня народження члена «Покутської трійці» і яка відбудеться 11 лютого 2021 р. на базі факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.