Онлайн-захист курсових робіт з історії України

20 травня 2021 р. відбувся онлайн-захист курсових робіт студентів ІІІ курсу спеціальності 032 Історія та археологія ОР «Бакалавр» (денна форма навчання). У своїх виступах під час захисту результатів своїх кваліфікаційних робіт з історії України студенти звернули увагу на аргументованість вибору теми дослідження та її розкриття, підтвердили вільне володіння матеріалом, окреслили ступінь самостійності у виконанні роботи, визначили особистий внесок (наукову новизну) автора в роботу.

Тематика курсових робіт виявилася різноманітною: характеристика окремих аспектів історії Галицько-Волинського князівства ХІІІ ст.; політична історія Гетьманщини та Запорізької Січі ХVІІ–ХVІІІ ст., їхні взаємини з Польщею (Річчю Посполитою) та Кримським ханством; українське національне відродження ХІХ – початку ХХ ст.; українська національна революція 1917–1923 рр.; репресивно-каральна політика сталінського режиму в радянській Україні кінця 1920-х – 1930-х рр. та відгомін її в Галичині; український дисидентський рух в 1960–1980-х рр.; церковно-релігійне життя в Україні у ХХ ст. та на сучасному етапі розвитку міжконфесійних відносин; історична біографістика (персоналістика); тощо.

Підготувавши візуалізовані презентації результатів своїх досліджень, студенти вміло вели себе під час захисту своїх робіт, показали чіткість, логічність, послідовність, лаконічність викладеного матеріалу. Разом з тим, спостерігалася компетентність, вичерпність відповідей молодих дослідників на запитання членів комісії, викладачів кафедри історії України і методики викладання історії, та своїх колег-студентів, а також етикет та культура спілкування учасників, активна кваліфікована участь у дискусії.

Цьому передувала кропітка праця, проведені консультації науковими керівниками студентських робіт. Сподіваємося, що досвід написання такого виду кваліфікаційних робіт стане в пригоді студентам, які обрали фахову освіту історика.