Участь у роботі курсів підвищення кваліфікації методистів та керівників гуртків закладів позашкільної освіти

17–28 травня 2021 р. на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти спільно з Івано-Франківським обласним державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді тривають курси підвищення кваліфікації методистів та керівників гуртків туристсько-краєзнавчого, національного та військово-патріотичного напрямів закладів позашкільної освіти. Під час навчальних модулів і тренінгів у них взяв участь доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько.

Відповідно до навчально-тематичного плану для слухачів проводилися навчання з восьми навчальних модулів: Нормативно-правові документи; Методика проведення гурткової роботи; Краєзнавча та пошуково-дослідницька діяльність; Методика екскурсійно-краєзнавчої діяльності; Музейна педагогіка в закладі освіти; Методика проведення спортивних туристських походів; Методика підготовки до всеукраїнських фахових конкурсів; Методика проведення масових туристсько-краєзнавчих заходів: змагань, зльотів, сходжень на вершини.

Зокрема, 21 травня 2021 р. Андрій Королько для слухачів курсів у блоці навчального модуля «Музейна педагогіка в закладі освіти» виступив з лекцією на тему «Музей закладу освіти як важливий чинник національно-патріотичного виховання». У формі візуалізованої презентації лектор представив такі складові свого виступу: загальна характеристика музею як важливого центру краєзнавства закладу загальної середньої освіти і закладу позашкільної освіти; особливості створення шкільного музею; розробка структури і складання тематико-експозиційного плану шкільного музею; формування і практичні кроки діяльності музейного гуртка у ЗЗСО і ЗПО; шляхи збору інформації та предметів для шкільного музею в рамках роботи учнівського гуртка у ЗЗСО і ЗПО; наукове проектування та наукова концепція шкільного музею; фондова робота шкільного музею; легалізацію музею ЗЗСО і ЗПО.

Завершилася пізнавальна лекція тематичною дискусією з пошуку інноваційних методів та форм роботи музею закладу освіти для творчого, інтелектуального, фізичного, духовного розвитку дітей засобами туристсько-краєзнавчої творчості і формування національно-патріотичних почуттів.