ХХХІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні»

Упродовж 20–21 травня 2021 р. у Львівському музеї історії релігії відбулася ХХХІ Міжнародна наукова конференція «Історія релігій в Україні», організована Інститутом релігієзнавства – філією Львівського музею історії релігії за участі Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України та відділу нової історії України Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України. У заході прийняли участь дослідники з України, Польщі, Литви й Білорусі, серед яких і доцент кафедри історії України і методики викладання історії Олег Єгрешій. В рамках конференції було організовано Круглий стіл «До 220-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича».

У ході заходу відбулася презентація книг: Михайла Тершаківця «Маркіян Шашкевич та його ідеї на тлі українського відродження», упорядником якої є Ф. Стеблій та О. Турій, науковим редактором – В. Мороз; «Отець Іван Могильницький: повернення до парафії на початку ХХІ ст.», упорядниками якої є Кріль Михайло та Ірина Лапицька. Учасникам конференції буде презентовано галерею авторських ікон магістринь мистецтва Михасюк Ганни та Романчак Ольги «Новомученики УГКЦ».

Науковий форум працював у трьох секціях: «Релігійні процеси в історичному розвитку», «Сакральні пам’ятки та символіка і міфологія у мистецтві», «Сучасний стан релігійності в Україні». Також напередодні конференції видано два збірники: «Науковий щорічник “Історія релігій в Україні”», «Історія релігій в Україні: актуальні питання».

За допомогою онлайн-платформи Zoom науковці, релігієзнавці, музейники, мистецтвознавці протягом двох днів представляли результати своїх досліджень.