Видання Богдана Паски «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали» увійшло до переліку найкращих книжок 2021 року за версією Українського ПЕН

    Книга «Судовий процес Валентина Мороза: розсекречені матеріали», упорядником якої виступив кандидат історичних наук, асистент кафедри історії України і методики викладання історії Богдан Паска, увійшла до списку найкращих книг 2021 р. за версією Українського ПЕН. Раніше книга здобула перемогу на мистецькому конкурсі Міністерства культури та інформаційної політики України «Книжкові проєкти до 30-ї річниці Незалежності України». 23 грудня 2021 р. відбулася презентація видання у стінах Університету.

    У книзі вперше опубліковано раніше засекречені матеріали з колишнього архіву КДБ УРСР, які стосуються кримінальної справи проти Валентина Мороза (1936–2019) – одного з лідерів українського дисидентства, яскравого історика й публіциста, справжнього символу національного руху 1970-х рр. У центрі уваги видання – судовий процес над В. Морозом 1970 р. у місті Івано-Франківську. Ця розправа над дисидентом була однією з найбільш важливих подій, пов’язаних з українським національним рухом 1950–1980-х рр. на Прикарпатті. Вона одержала всеукраїнський і міжнародний розголос, сприяла приверненню уваги світової громадськості до проблеми підневільного становища України у складі Радянського Союзу. Результатами процесу були безпрецедентна мобілізація як учасників українського дисидентського руху, так і української діаспори в усіх країнах світу, проведення масштабних кампаній на захист репресованого історика.

    Весь перелік Українського ПЕН за посиланням: https://pen.org.ua/najkrashhi-ukrayinski-knyzhky-2019-roku-za-verciyeyu-pen/

    Довідково: Український ПЕН (англ. PEN Ukraine) – українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву. Входить до мережі національних центрів Міжнародного ПЕН. Уже четвертий рік поспіль в останні дні грудня члени Українського ПЕН укладають список з найкращими вітчизняними виданнями, що вийшли протягом року. Мета незмінна: нагадати про найважливіші книжки, презентовані українськими видавництвами, зробити зріз для професійної аудиторії, щоби побачити головні теми і тенденції, але насамперед – поділитися з нашою аудиторією найбільшими читацькими відкриттями авторів ПЕН і запропонувати вам зручний книжковий порадник напередодні свят. Традиційно виокремлено прозові та поетичні новинки, переклади, нон-фікшн, твори для дітей, мистецькі видання і гуманітаристику. Свого часу головний герой книги – український дисидент, історик та публіцист Валентин Якович Мороз – був членом англійського ПЕН.