Андрія Королька нагороджено Премією імені академіка Петра Тронька

    26 жовтня 2022 р. в Музеї мистецтв Прикарпаття відбулося урочисте засідання Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України за участю заступника директора Інституту історії України НАН України, голови Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента НАН України, доктора історичних наук, професора Олександра Реєнта, завідувача відділу історії Другої світової війни Інституту історії України НАН України, члена президії НСКУ, доктора історичних наук, професора Олександра Лисенка, голови Івано-Франківської обласної організації НСКУ, кандидата педагогічних наук Михайла Косила, начальника управління культури національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, кандидата історичних наук Володимира Федорака, міського голови Івано-Франківська, кандидата юридичних наук Руслана Марцінківа.

    У вступному слові голова Івано-Франківської обласної організації НСКУ Михайло Косило наголосив на важливості продовження історико-краєзнавчих досліджень на Прикарпатті в непростих умовах ведення повномасштабної російсько-української війни. Адже краєзнавці Івано-Франківщини працюють десятиліттями над своїми дослідженнями, їхні духовні витвори різні за своєю тематичною спрямованістю, підбором матеріалу, описом місцевих подій і фактів. Але, найголовніше, – праці, які вийшли з-під пера дослідників у дослідженні сторінок історії малої батьківщини, – є своєрідним дороговказом для вивчення та популяризації історії рідного краю, яке має взяти на плечі молоде покоління і продовжувати цю вкрай необхідну справу.

    Після цього було передано слово голові Національної спілки краєзнавців України Олександру Реєнту, який виокремив вагомий вклад науковців і краєзнавців Прикарпаття, членів Івано-Франківської обласної організації НСКУ у вивченні історії рідного краю. Київський гість зауважив, що впродовж останніх десятків років краєзнавці Івано-Франківщини ввели в обіг величезний масив нових джерел, і це кардинально змінило наші уявлення про роль окремих дослідників у дослідженні не тільки історії Прикарпаття, але й історії України.

    Олександр Реєнт приступив до вручення Премії імені академіка Петра Тронька та інших цінних подарунків НСКУ. Рішенням Президії НСКУ від 17 травня 2022 р. (протокол № 2) цьогоріч її лауреатом за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю поряд з першим заступником голови Івано-Франківської обласної ради, кандидатом політичних наук Василем Гладієм і доктором історичних наук, професором, завідувачем кафедри політичних інститутів та процесів Василем Марчуком став кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько. Отримання цієї нагороди – це його результат праці як керівника авторського колективу та головного редактора науково-популярного історико-краєзнавчого видання «Уклін Вам, Задубрівці» (Чернівці : ДрукАрт, 2020. – 760 с.). Нагадаємо, що ця книга минулого року була тричі презентована: 14 вересня у м. Києві в Інституті історії України НАН України за участі членів Президії Національної спілки краєзнавців України (https://kiu.pnu.edu.ua/2021/09/15/презентація-унікального-історико-кр/), 24 червня в Івано-Франківській обласній універсальний науковій бібліотеці імені Івана Франка (https://kiu.pnu.edu.ua/2021/06/24/презентація-цікавого-історико-краєз-3/) та 27 травня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника з нагоди Всеукраїнського Дня краєзнавства (https://kiu.pnu.edu.ua/2021/05/27/до-всеукраїнського-дня-краєзнавства/).

    Також Олександр Реєнт вручив відзнаки Національної спілки краєзнавців України більше 10 членам ІФОО НСКУ, високо оцінивши вклад прикарпатських дослідників у розвиток краєзнавчого руху та збереження і популяризацію історико-культурної спадщини рідного краю.

    Друга частина заходу стосувалася вручення нагород лауреатам обласної премії імені Володимира Полєка. У вступному слові начальник управління культури національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Володимир Федорак зазначив, що вказана премія діє на Прикарпатті вже понад 10 років, присуджується щорічно лауреатам за вагомий внесок у справу вивчення, збереження і популяризацію історико-культурної спадщини та розвиток різних напрямків краєзнавчих досліджень.

«Важливо знати своє минуле й боротися з тими, хто намагається його сфальсифікувати. Дослідницька робота наших краєзнавців допомагає зберегти пам’ять про наш край та наших видатних героїв. Саме ця премія – добрий імпульс задля розвитку краєзнавчого руху на Прикарпатті. Вона стимулює дослідників у галузях історії, краєзнавства, етнографії, музейної справи до нових творчих пошуків. Дякуємо за їхню дослідницьку працю та дякуємо нашим бійцям, які щодня захищають Україну», – наголосив Володимир Федорак.

    Почесні знаки та дипломи цьогорічної обласної премії імені Володимира Полєка отримали лауреати: колектив у складі професора, доктора історичних наук, завідувача кафедри всесвітньої історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин, автора численних краєзнавчих видань Олега Жерноклеєва та Любов Соловки – членкиня Національної спілки краєзнавців України, авторка монографії «150 із 150 000 євреїв Прикарпаття як складова етнодемографічної катастрофи Східної Галичини» та інших фундаментальних праць; Оксана Тебешевська – членкиня Національної спілки краєзнавців України, заслужена вчителька України, авторка численних статей на історико-культурну тематику; Володимир Боцюрко – член Національної спілки краєзнавців України, доктор медичних наук, автор книги «Маріямпіль – місто Марії», один із ініціаторів відновлення дендрологічного парку у с. Маріямпіль та дослідник історії с. Маріямполя.

    У третій частині урочистого засідання міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків активним дослідникам історії національно-визвольної боротьби, Української Повстанської Армії, членам Івано-Франківської обласної організації НСКУ вручив медалі «80 років УПА».

    Наприкінці зібрання Михайло Косило вручив квитки новим членам Івано-Франківської обласної організації НСКУ. У когорту нових членів краєзнавчого товариства ввійшов і наш колега, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Степан Кобута.

    Професорсько-викладацький склад кафедри історії України і методики викладання історії та студенти Факультету історії, політології і міжнародних відносин щиро вітають кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України і методики викладання історії Андрія Королька з високою історико-краєзнавчою нагородою та зичать подальших успіхів в науковій та громадській діяльності задля розвитку вітчизняної науки, освіти та рідного краю!