Попередній захист дипломних робіт на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти

    17 листопада 2022 р. відбувся попередній захист дипломних робіт на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за участю здобувачів вищої освіти – студентів ІІ курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Магістр» (денна і заочна форма навчання) – та викладачів трьох кафедр: кафедри історії України і методики викладання історії, кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки та кафедри всесвітньої історії. У вступному слові завідувач кафедри історії України і методики викладання історії проф. І.Я. Райківський наголосив, що для правильної підготовки цього виду кваліфікаційних робіт слід дотримуватися методичних рекомендацій до написання та захисту дипломної роботи на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти, схвалених на засіданні Науково-методичної ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника 27 червня 2018 р. і методичних вказівок, підготовлених викладачами кафедри історії України і методики викладання історії.

    Після цього виступила доц. кафедри історії України і методики викладання історії Т.В. Галицька-Дідух, яка підкреслила, що обов’язковим елементом структури основної частини дипломної роботи на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти із спеціальності 014 Середня освіта (Історія) є розділ (як правило, останній), присвячений методичному використанню тематики дослідження дипломної роботи у закладах загальної середньої освіти (за винятком випадків коли вся робота має «педагогічний» характер). Такий розділ реалізує не тільки спеціальні предметні знання з історії, але й сучасні знання з педагогіки і психології, методики навчання і виховання.

    Наступні спікери, голова Комісії з питань етики та академічної доброчесності Університету, завідувач кафедри всесвітньої історії проф. О.С. Жерноклеєв та відповідальний за перевірку дипломних робіт на Факультеті історії, політології і міжнародних відносин доц. кафедри історії України і методики викладання історії А.І. Міщук озвучили окремі пункти Положення про запобігання плагіату та інших видів академічної нечесності у навчальній та науково-дослідній роботі студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника». Було поінформовано студентів про зміст наказу ректора Університету № 634 від 7 листопада 2020 р. «Щодо перевірки студентських кваліфікаційних робіт на оцінку рівня унікальності». У пункті 3 цього документу вказується, що відповідальна особа Факультету має забезпечити передачу електронних версій студентських кваліфікаційних робіт адміністратору системи перевірки на оцінку рівня унікальності «Plagiat.pl» та «Unicheсk» на відповідну електронну адресу Наукової бібліотеки Університету не пізніше ніж за 20 днів до дати захисту.

    У свою чергу доц. кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Королько повідомив студентів про вчасну здачу на кафедру матеріалів науково-дослідної (переддипломної) практики для перевірки їх науковими керівниками.

    У другій частині засідання розпочався попередній захист дипломних робіт на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти. Головуючий на засіданні завідувач кафедри історії України і методики викладання історії проф. І.Я. Райківський надавав слово студентам, які інформували про актуальність обраних ними тем досліджень та стан готовності до захисту кваліфікаційних робіт. Після кожного виступу студента свої міркування висловлювали наукові керівники цих робіт – викладачі кафедри історії України і методики викладання історії, кафедри історії Центральної та Східної Європи і спеціальних галузей історичної науки та кафедри всесвітньої історії, представляючи сильні і слабкі сторони робіт. У підсумку, за винятком однієї-двох робіт (через не вихід на відеозв’язок), студентські дипломні роботи на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти рекомендовані до захисту.