Пізнавальне гурткове заняття про «людину з янголом на плечі»

    14 лютого 2023 р. студентка групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (історія) ОР «Бакалавр» Анастасія Стадник у рамках виробничої історико-краєзнавчої практики в ЗПО на базі Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради провела в ліцеї №12 імені Івана Франка Івано-Франківської міської ради заняття з вихованцям гуртка «Пізнаємо рідний край» (керівник гуртка – Дем’янів Юрій Іванович), присвячене 90-й річниці з дня народження українського релігійного діяча, патріарха-предстоятеля УГКЦ Любомира Гузара (1933–2017).

    Цей релігійний діяч – багаторічний керівник відновленої Української греко-католицької церкви (2000–2011), кандидат на папський престол та один з моральних авторитетів українців на зламі XX–XXI ст. Любомир Гузар прославився на весь християнський світ своєю мудрістю і добротою і саме про нього говорили: «людина з янголом на плечі». Вихованці гуртка дізналися, що більшу частину свідомого життя він провів в еміграції, але мав відвагу повернутися до вільної України, яка все ще несла на собі всі тягарі колишньої тоталітарної держави.

    Такі заняття необхідні для здобувачів вищої освіти, майбутніх вчителів історії і громадянської освіти, керівників гурткової роботи, оскільки у студентів-практикантів виточується педагогічна майстерність, екстрапольована для якісного проведення позакласної гурткової роботи. Це, у свою чергу, дозволить: підняти рівень знання, уміння і практичні навички наших студентів, отримати здобуті фахові знання про рідний край, про джерела цих знань, способи їх використання, форми організації краєзнавчої діяльності вихованців гуртків; засвоїти і поглибити теоретичні та практичні знання, уміння і навички студентів з організації історико-краєзнавчої, пошукової, музейної, пам’яткоохоронної роботи; поглибити здатність якісного проведення занять з вивчення рідного краю в гуртковій шкільній і позашкільній освіті, використовуючи сучасні технології навчання. Така підготовка не просто бажана, вона необхідна і витікає з нормативних вимог до організації освітньо-виховного процесу, безперервної історичної освіти в Україні.