Цікаве заняття для гуртківців обласного відділення МАН України про сталінський тоталітарний режим

    14 лютого 2023 р. в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики в ЗПО студентка групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Наталія Шепітак провела онлайн-заняття для вихованців гуртка «Історія України» (керівник – Яворський Андрій Анатолійович) на базі Івано-Франківського обласного відділення Малої академії наук України, які є ліцеїстами Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради. Тема заняття – «Україна в період радянської модернізації. Формування сталінської тоталітарної системи». На занятті окрім вихованців гуртка були присутні керівник гуртка, к.і.н. Яворський А.А., керівник-методист: старший викладач кафедри історії України і методики викладання історії, к.і.н. Паска Б. В. та студентка-практикантка Діана Федорин.

    Заняття складалося з двох частин: теоретичної та практичної. Гуртківців було ознайомлено з формування тоталітарного ладу, «Сталінською конституцією» 1936 р. Разом зі вихованцями гуртка студентка-практикантка проаналізувала причини, форми, масштаби сталінських репресій, їхніх виконавців, об’єкти переслідування, гуртківці дізналися про звірства та політичні репресії, здійснені  у ГУТАБі та про Крим у міжвоєнний період.

    Під час заняття Наталія Шепітак використовувала діаграми та статистичні відомості, демонструвала фото та карти для кращого розуміння теми. Використовувався метод «мозкового штурму», проводилися опитування гуртківців для перевірки засвоєння теми та відбувалися дискусії.

    Метою заходу було поглиблення знань учнів із вказаної теми, а також формування в них національної свідомості й патріотизму. Актуальність цієї теми полягає в тому, що сучасний рашистський режим, який веде війну проти України, фактично є правонаступником сталінського тоталітарного режиму. Заняття викликало значний інтерес серед вихованців гуртка.