Засідання кафедри за участю студентів щодо оновлення освітніх програм спеціальності 014 Середня освіта (Історія)

    7 березня 2023 р. відбулося засідання кафедри історії України і методики викладання історії за участю студентів усіх курсів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». Одне з головних питань засідання кафедри – пропозиції від студентів щодо оновлення освітніх програм педагогічної спеціальності ОР «Бакалавр» і ОР «Магістр». На початку гаранти ОП І.Я. Райківський і А.З. Королько наголосили на важливості студентоцентрованого підходу, відзначивши, що студент має стояти в центрі навчального процесу, а його якісна підготовка – бути пріоритетом.

    Під час засідання кафедри були заслухані пропозиції і побажання студентів щодо відповідності та унікальності освітніх програм на перетині програми місії та стратегії закладу вищої освіти; чи враховані можливості ОП у реалізації студентоцентрованого підходу та участі у програмах академічної мобільності. Молоді люди відзначали, які цілі освітньої програми відповідають тенденціям розвитку спеціальності 014 Середня освіта (Історія); висловлювали побажання щодо оптимізації ОП; розглядали питання формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувача вищої освіти під час вибору навчальних дисциплін за власним бажанням (дисципліни вільного вибору студента); виокремлювали необхідні компетентності під час реалізації практичної підготовки; з’ясовували питання фактичного обсягу навчального навантаження та його корекції (за необхідності), можливого надмірного навантаження навчальними вимогами та які дисципліни або визначений для них обсяг годин є надлишковим (аудиторні, практичні, семінарські) у навчальному навантаженні; тощо.

    Викладачі кафедри, зокрема гаранти ОП І.Я. Райківський і А.З. Королько, подякували за висловлені судження і міркування студентів та запевнили, що постараються врахувати висловлені побажання в процесі затвердження оновленого змісту ОП та навчального плану.

    Серед інших питань засідання кафедри розглянуті такі: розподіл обов’язків між штатними працівниками кафедри історії України і методики викладання історії згідно розпорядження ректора Університету № 26-р від 21 лютого 2023 р.; про організацію Всеукраїнської науково-практичної конференції «Історико-краєзнавча діяльність у закладах освіти в умовах Нової української школи» (прийнято рішення провести конференцію 18 травня 2023 р.); про результати виробничої історико-краєзнавчої практики (в закладах позашкільної освіти) для студентів другого курсу спеціальності «Середня освіта (Історія)» ОР «Бакалавр».