Презентація у м. Калуші історико-краєзнавчого збірника з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства

    28 травня 2023 р. викладачі кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько і Олег Єгрешій з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства взяли участь у презентації сьомого тому збірника «Калуські історичні студії», як відбулася у Краєзнавчому музеї Калущини «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради» м. Калуш. Збірка містить наукові статті з актуальних проблем історії Калущини, має об’єм 300 сторінок, цікавий ілюстративний додаток, у якому вперше подано краєзнавчий фотолітопис Музейно-виставкового центру. В оформленні книги використано архітектурні пам’ятки міста Калуша. Збірник документів і матеріалів вийшов у Івано-Франківському видавництві «Фоліант» під загальною редакцією Олега Малярчука.

    Учасниками презентації були історики, краєзнавці, музейні працівники, працівники Центральної бібліотеки імені Тараса Шевченка у м. Калуші, студенти.

    Модератори заходу: професор Олег Малярчук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, та Іван Тимів, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини КЗ МВЦ. Під час презентації обговорено пропозиції перспективних напрямів подальшої пошуково-дослідницької діяльності з вивчення історії Калущини.

    Від представників влади міста виступив Олег Савка, керуючий справами виконавчого комітету Калуської міської ради. Він привітав учасників презентації з Днем міста, наголосив на важливості наукових і краєзнавчих публікацій з історії Калущини, вагомості музейної справи вцілому.

    В обговоренні видання взяли участь викладачі кафедри Андрій Королько і Олег Єгрешій. Зокрема, Андрій Королько підкреслив наукову значимість збірника «Калуські історичні студії», новизну вміщених у ньому матеріалів. У свою чергу, Олег Єгрешій наголосив на важливості розширення тематичного діапазону досліджень, відзначив дослідницький підхід у вивченні поставлених авторами проблем, ґрунтовну джерельну основу наукових публікацій збірника.

    Також виступили автори цього збірника. Зокрема, з вуст Олега Відливаного, виконувача обов’язків директора КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» прозвучали вітання з Всеукраїнським днем краєзнавства й Днем міста, відзначено особистий внесок працівників Музейно-виставкового центру в дослідження історії краю, відзначено плідну творчу співпрацю з вченими Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

    У ході презентації розглянуто контент збірки, яку відкриває передмова Олега Малярчука «Калущина – військово-політична твердиня «бандерівського краю». У ній підсумовано досягнення науковців з вивчення минулого Калущини. Провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини КЗ МВЦ Іван Тимів подав розгорнуту характеристику публікацій сьомого тому «Калуських історичних студій».

   Під час презентаційного заходу сформовано пропозиції щодо тематики подальших досліджень. Наголошено на важливості залучення молодих авторів до співпраці у збірнику та об’єднанні зусиль задля успішної праці на ниві калущинознавства.

    Відзначимо також, що членами редколегії збірника наукових статей «Калуські історичні студії» є викладачі кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський і Андрій Королько.