Акредитація освітньої програми на кафедрі магістерського рівня вищої освіти

    Кафедра історії України і методики викладання історії є відповідальною за дві освітні програми (ОП) «Середня освіта (історія)» – бакалаврського і магістерського рівня вищої освіти. ОП «Середня освіта (історія)» магістерського рівня вищої освіти (гарант – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри Райківський Ігор Ярославович), згідно визначеного графіку (як правило, раз у п’ять років), у першій половині 2023/2024 навчального року успішно пройшла акредитацію Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) – незалежного постійно діючого колегіального органу, що згідно Закону України “Про вищу освіту” 2014 р. контролює якість освітніх послуг у закладах вищої освіти нашої держави.

    В Університеті упродовж трьох днів (23–25 жовтня 2023 р.) працювала в онлайн-режимі створена НАЗЯВО Експертна група (ЕГ), незалежні висновки якої, після внутрішнього обговорення, лягли в основу висновку Галузевої експертної ради (ГЕР), прийнятого 30 листопада 2023 р. одноголосно. Авторитетні фахівці у відповідній галузі освіти підтримали звіт ЕГ за результатами експертизи, до якої були залучені усі сторони, причетні до навчання наших студентів-магістрів: викладачі, роботодавці, випускники, інші працівники Університету і, зрозуміло, самі студенти. Нарешті, Національне агентство за наслідками розгляду акредитаційної справи 12 грудня 2023 р. вирішило акредитувати ОП «Середня освіта (історія)» в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. 14 грудня був оприлюднений Сертифікат про акредитацію цієї освітньої програми № 6394 до 1 липня 2029 р.

    Вітаємо з цим рішенням усіх, хто доклали значних зусиль у підготовці документації, відповідально і наполегливо навчаються або викладають на відповідній ОП, в минулі роки були випускниками магістратури і досягнули успіхів на освітній ниві, допомагали як стейкґолдери покращувати наші освітні послуги та ін. Нам є над чим працювати і покращувати якість навчання студентів-магістрів у рамках ОП, подальшу підготовку викладачів, матеріальну базу Університету тощо, але приємно констатувати, що в результаті незалежної експертизи органи НАЗЯВО констатували «наявні безпечні умови навчання та праці, комфортну міжособистісну взаємодію всіх учасників освітнього процесу», задіяних у підготовці магістрів спеціальності «Середня освіта (історія)» (див. документи акредитаційної справи у вільному доступі). Сподіваємось на гідне поповнення в нашій сім’ї «сойчиків»-істориків, як жартома називаємо наших вихованців, у наступних вступних кампаніях до Університету!