Отримання практичного досвіду у царині захисту учнівських науково-дослідних робіт з українознавства

    8 та 9 лютого 2024 р. в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Малої академії наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради (МАНУМ) студентка групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Христина Миронюк мала змогу відвідати онлайн-захист науково-дослідних робіт з українознавства на обласному етапі XVII Міжнародного конкурсу з українознавства для учнів 8–11 класів закладів загальної середньої освіти Івано-Франківської області.

    У конкурсі брали участь понад 40 учасників, без урахування членів конкурсної комісії. Першого дня виступило 25 учасників, наступного – 16. На заході учні 8–11 класів гідно презентували свої роботи. Порушувались цікаві теми для обговорення. До прикладу, з Малої академії наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради виступила учениця 9 класу, вихованка секції «Історія України» Довга Анна Русланівна із темою «Голодомор 1932–1933 років та українство Польщі, Румунії і Чехословаччини» (науковий керівник, керівник секції «Історія України» МАНУМ – Максимець Богдан Володимирович).

    Публічні виступи учасників та учасниць Конкурсу оцінені за такими критеріями: аргументація вибору теми та розкриття положень дослідження; логічність, послідовність, лаконічність викладення матеріалів дослідження з урахування власного вкладу; компетентність, етика та культура; активна кваліфікована участь у веденні дискусії.

Студентка-практикантка Христина Миронюк відзначає: «Це дуже цікавий досвід побувати на захисті науково-дослідних робіт з українознавства на обласному етапі XVII Міжнародного конкурсу з українознавства. Адже ми повинні розвивати нашу молодь для вивчення і поглиблення знань, участь не тільки в обласних, але й Всеукраїнських конкурсах».

    Сподіваємося на успішне проходження студенткою практики. Адже Мала академія наук України – це своєрідна класифікована скарбниця знань, де учні під пильним оком наукових керівників здобувають ази науково-дослідницьких знань, які в майбутньому пригодяться для написання наукових кваліфікаційних робіт з історії у вищій школі під час навчання в університеті.