Оригінальне секційне заняття з історії Дня усіх закоханих

    14 лютого 2024 р. в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Малої академії наук учнівської молоді Івано-Франківської міської ради студент групи СОІ–21 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Ярослав Семенюк для вихованців секції «Історичне краєзнавство» (керівник Поліщук Лілія Петрівна) провів заняття на тему «День святого Валентина».

     Під час його проведення продискутовано питання, хто саме з трьох святих, римських мучеників, Валентинів був тим, на честь якого було проголошено цей день. Обговорено зміст «валентинок» та діяльність їх винахідника графа Карла Орлеанського, що надсилав ці витвори своїй коханій дружині з англійського полону.

    Розглянуто приклади звичаїв та святкувань, приурочених Дню святого Валентина, в різних країнах. Зокрема, в давній Англії та Шотландії святкування Валентинового дня супроводжувалося таким цікавим звичаєм. Молоді чоловіки клали до мішечка кількість квитків, відповідну до окресленого числа молодих дівчат з їх іменами. Потім кожен витягував один квиток, і дівчина, чиє ім’я потрапило до чоловіка, ставала його «Валентиною», а він – її «Валентином». Це передбачало різноманітні відносини протягом року, аналогічні тим, що були між лицарем та його «дамою серця», як описано в середньовічних романах.

    В Японії на День святого Валентина жінки та дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад, вважаючи, що саме солодкий шоколад може передати силу кохання. В Японії існує ще одне свято для закоханих, яке відзначається 14 березня – Білий день. У цей день хлопці дарують дівчатам білий шоколад та інші кондитерські вироби. У День святого Валентина японські жінки дарують чоловікам шоколад, розрізняючи його на два види: «giri-choco» – для друзів, колег та рідних чоловіків без кохання, і «hon-mei» – для коханих.