Змістовні гурткові заняття з вивчення Гуцульщини

    14 лютого 2024 р. в рамках проходження виробничої історико-краєзнавчої практики на базі Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери Івано-Франківської міської ради студенти групи СОІ–22 Юрій Дзалба та СОІ–21 Богдан Клим’юк спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» для вихованців гуртка «Юні музеєзнавці» (керівник Дідик Віта Михайлівна) провели заняття на такі теми: «Етнографічне районування Івано-Франківської області», «Гуцульщина – особливий етнічний регіон України з мистецькими традиціями та унікальною духовною культурою», «Косівська мальована кераміка – спадщина ЮНЕСКО», «Гуцульська коляда та плєси Верховинщини стане нематеріальним надбанням культурної спадщини ЮНЕСКО».

    На цих заняттях вихованці гуртка мали можливість краще ознайомитись з фотоматеріалами про звичаї та побут гуцулів на Станиславівщині (Івано-Франківщині), уважно переглянули експонати музею «Промислового музею у Львові’» а також музею «Гуцульщина» у м. Косові, який є філією Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, що знаходиться в м. Коломиї, та був заснований у 1969 р. Колекції музею налічують близько п’яти тисяч експонатів: скульптура, кераміка, шкіра та метал, гуцульський одяг і вишивка.

    Вихованці гуртка ознайомилися з історією міста Косів та його історико-етнографічною мозаїкою занять та промислів, розглянуто історико-культурні пам’ятки міста. На занятті учні переглянули фотоматеріали, пов’язані з розмаїтим життям мальовничого міста Косів та загалом Гуцульщини.