Змістовний позакласний захід про життя і творчість Тараса Шевченка

    8 березня 2024 р. у рамках проходження виробничої педагогічної практики в закладах загальної середньої освіти студенткою третього курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (заочна форма навчання) Лілією Гадомською (керівник-методист – доцент Королько Андрій Зіновійович) проведено відкритий позакласний захід до 210-тої річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка з учням 5-А класу Чортківської гімназії №2 Чортківської міської ради Тернопільської області.

    Мета і завдання позакласного заходу: вшанування пам’яті великого українського поета, художника, та громадського діяча Тараса Шевченка; популяризація творчості та ідеалів, які пропагував Т. Шевченко, серед молоді та громадськості; виховання патріотизму, громадянської свідомості та культурної ідентичності через вивчення творчості та життєвого шляху Кобзаря; стимулювання творчої активності учасників заходу через різноманітні форми взаємодії з творчістю українського письменника і митця: віршовані вечори, обговорення творів, конкурси малюнків або поезій на тему Т. Шевченка; розвиток мовних, літературних та художніх навичок учасників заходу через активну участь у тематичних майстер-класах та діяльності; створення сприятливого середовища для діалогу та обміну ідеями про спадщину Тараса Шевченка та її значення для сучасності.

    Саме ці аспекти допоможуть підвищити обізнаність та зацікавленість учасників у житті та творчості великого українського поета, сприятимуть формуванню національної самосвідомості та гордості за власну культурну спадщину.

    Під час заходу учасники виступали з читанням віршів, а також влаштували інсценізації уривків з повісті «Дитинство Шевченка» та вірша «Мені тринадцятий минало». Також була виконана музична композиція «Зоре моя вечірняя». Після цього студентка-практикантка представила презентацію, присвячену дитинству та юності Тараса Шевченка, де звернулася до теми його важкого долі від самого народження. Візуалізована презентація дозволила учасникам подивитися на Тараса Шевченка з іншого кута, розглянути його життя та долю, що стало джерелом натхнення для його творчості.

    На позакласному заході були присутні директор школи, кандидат історичних наук Руслан Володимирович Кульчицький, заступник директора з виховної роботи, вчитель історії Олександра Орестівна Гіль, заступник директора з навчальної роботи, вчитель математики Людмила Адамівна Мединська, вчитель мови та літератури, класний керівник 5-А класу Наталія Михайлівна Нестеренко та учні гімназії.

    В кінці позакласного заходу Руслан Володимирович Кульчицький підкреслив, що Тарас Шевченко буде жити в серцях українців назавжди, як символ вічності для України та її народу.