Практично-методичний семінар «Краєзнавчий топографічний каталог» – унікальна джерельна база обласної книгозбірні»

    13 березня 2024 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка було проведено чергову історико-краєзнавчу лабораторію «Івано-Франківщина історична» для студентів групи СОІ–11 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання) в рамках дисципліни «Історичне краєзнавство, музеєзнавство», яку читає доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько.

    Спочатку для студентів бібліотекарями головної книгозбірні Івано-Франківської області була підготовлена і організована на високому фаховому рівні пізнавальна екскурсія. Вона розпочалася із ознайомлення молодих людей з правилами запису до бібліотеки та користування її послугами. Далі студенти відвідали довідково-бібліографічний відділ, аби освоїти особливості роботи з каталогом та можливості сьогодення – пошук і підбір літератури в електронному каталозі.

    Для повного орієнтування книжкового наповнення спеціалізованих обслуговуючих відділів студенти завітали у відділи абонементу та читального залу, літератури з питань мистецтва та економіко-виробничої літератури, а також у відділ краєзнавчої літератури.

    Саме в останньому відділі її завідувачка Світлана Джоголик у рамках практично-методичного семінару «Краєзнавчий топографічний каталог» – унікальна джерельна база обласної книгозбірні» ознайомила молодих дослідників рідного краю із діяльністю цього підрозділу книгозбірні, книгами та періодикою, які утворюють його фонди, зокрема: авторським фондом академіка Володимира Грабовецького, діаспорними виданнями, бібліографічними покажчиками, книгами, присвяченими історії населених пунктів області, пам’яткам краю тощо.

    Студенти отримали інформацію про структуру краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату, вчилися самостійно працювати з топографічною картотекою зведеного краєзнавчого каталогу, яка є джерелом відомостей про населені пункти Івано-Франківської області. Ця частина каталогу для студентів-істориків є особливо цінною, адже книги, статті з періодики відтворюють життєписи сіл і містечок Івано-Франківщини.

    З наявних 804 міст і сіл області 215 мають зафіксовану у книжках свою літописну хроніку, а про 400 з них опубліковано краєзнавчі розвідки. Але дуже подивувало присутніх те, що у разі відсутності окремої книги про село, в бібліотеці є інформація з альманахів, збірників, газетно-журнальних джерел. Їх вразила насиченість, змістовність і розмаїття друкованого слова минувшини і сьогодення населених пунктів Івано-Франківщини.

    Практично-методичний семінару «Краєзнавчий топографічний каталог» – унікальна джерельна база обласної книгозбірні» дав змогу присутнім поглибити знання про свій рідний край, що, безумовно, стане в нагоді при їхньому подальшому навчанні та написанні досліджень з історії населених пунктів Прикарпаття, які тут ж вони отримали – здійснити бібліографічний опис 100 джерел з історії своєї малої батьківщини та анотаційно описати 30-40 із них на вибір. Тож в майбутньому молоді історики виконуватимуть поставлені завдання у бібліотеці.

    Відрадно, що цьогоріч відвідувачі мають можливість здійснювати пошук літератури й віддалено за допомогою електронного каталогу, що значно полегшує роботу.

    Мета роботи бібліотеки – навчити студентів любити книгу, прищепити навички бібліотечно-бібліографічних знань, виробити вміння користуватися інформацією для задоволення освітніх послуг. І цього дня бібліотекарі зробили все можливе, аби зацікавити студентів І курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і розкрити для них все книжкове багатство, яким наповнені фонди головної книгозбірні Івано-Франківської області.