Перегляд художнього фільму «Щедрик»

    21 лютого студенти груп СОІ–11 і СОІ–12 спільно з академнаставниками, викладачами кафедри історії України і методики викладання історії А.З. Корольком і Л.Р. Дрогомирецькою відвідали кінотеатр «Люм’єр» та переглянули українську історичну драму «Щедрик». Цей художній фільм режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко з сценарієм Ксенії Заставської вийшов у прокат в Україні 5 січня 2023 р. Світова прем’єра відбулася 4 березня 2022 р.

    У фільмі розповідається про життя трьох родин різних національностей: українців, поляків та євреїв, об’єднаних спільною бідою – війною. У центрі уваги діти з трьох родин: української, польської та єврейської. Вони живуть у місті Станиславові (нинішньому м. Івано-Франківську) по сусідству в одному будинку. Каральний режим СРСР, що прийшов 1939 р., а пізніше нацистська Німеччина, що прийшла у 1941 р., позбавили дітей їх батьків. У роки німецько-радянської війни вони відчувають всі тяготи ворожої окупації Третього Рейху, що схожа на безвихідь. Знедолені дівчатка потрапляють до викладачки співу Софії. Її донька Ярослава понад усе прагнула примирити світ чарівливою мелодією українського «Щедрика». Всю війну вони живуть, як одна родина, співають пісень та чекають на визволення. Але другий прихід Червоної армії та відновлення радянської влади у 1944 р. перетворює їх життя ще на більші тяготи: замінивши добровільне ув’язнення на примусове. Чиновники силоміць вивозять маленьких дівчаток зі створеного Софією прихистку до дитячого будинку. В умовах жорстокого перевиховання, післявоєнних утисків та протистояння соціалістичного СРСР зі світом, дівчата не втрачають своєї національної ідентичності. Слова та музика «Щедрика» українського композитора Миколи Леонтовича поєднала їхні долі й через десятиліття у суцільному мороці німецького та радянського поневолення. Для підкреслення розмаїтості культур, у фільмі звучать святкові пісні, притаманні кожній із представлених національностей. Автори фільму також зосередили увагу на унікальні традиції святкування Різдва у поляків та українців.

    Перегляд художнього фільму «Щедрик» дуже сподобався студентам. Їх надзвичайно вразила гра маленьких дівчаток. Адже треба було увійти у непросту роль подій горнила війни – на межі зіткнення імперій, у безвиході окупації та пастці Другої світової війни, в яких опинилися діти і яких каральні режими СРСР та Третього Рейху позбавили батьків.