Творча історико-краєзнавча лабораторія в дії

    6 березня 2024 р. в рамках співпраці кафедри історії України і методики викладання історії та відділу краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, а також реалізації кафедрального навчально-методичного проєкту «Творча історико-краєзнавча лабораторія в дії» і читання дисципліни «Історичне краєзнавство, музеєзнавство» доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько організував для студентів групи СОІ–12 спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» (денна форма навчання) екскурсію до головної книгозбірні Івано-Франківської області та практично-методичний семінар «Краєзнавчий топографічний каталог» – унікальна джерельна база обласної книгозбірні».

    Якісний навчальний процес неможливий без книжкових і періодичних видань: підручників, наукових та довідкових джерел, журналів, газет. Бібліотека – найважливіше і найповніше джерело інформації для викладачів та студентів, тому тісна співпраця з Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка є важливою і необхідною ланкою роботи закладу вищої освіти, зокрема реалізації освітньої траєкторії студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр».

    Пізнавальна екскурсія підготовлена і організована на високому фаховому рівні бібліотекарями головної книгозбірні Івано-Франківської області. Вона розпочалася із ознайомлення молодих людей з правилами запису до бібліотеки та користування її послугами. Далі студенти відвідали довідково-бібліографічний відділ, аби освоїти особливості роботи з каталогом та можливості сьогодення – пошук і підбір літератури в електронному каталозі.

    Для повного орієнтування книжкового наповнення спеціалізованих обслуговуючих відділів студенти завітали у відділи абонементу та читального залу, літератури з питань мистецтва та економіко-виробничої літератури, а також у відділ краєзнавчої літератури.

    Саме в останньому відділі як вдячність за багаторічну плідну співпрацю та проведення засідань історико-краєзнавчої лабораторії «Івано-Франківщина історична» директорка обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій вручила подяку Андрію Корольку. Вона висловила щирі слова вдячності доброму другу і партнеру бібліотеки Андрію Зіновійовичу за виховання любові до своєї Батьківщини крізь призму книги, прищеплення студентам навичок бібліотечно-бібліографічних знань, вироблення вміння користуватися інформацією для задоволення освітніх послуг та дозвілля.

    Після цього завідувачка відділу Світлана Джоголик спільно з Андрієм Корольком ознайомила студентів із діяльністю, книгами та періодикою, які утворюють його фонди, зокрема: авторським фондом академіка Володимира Грабовецького, діаспорними виданнями, бібліографічними покажчиками, книгами, присвяченими історії населених пунктів області, музейній справі Прикарпаття, пам’яткам краю та власними бібліографічними покажчиками.

    Студенти отримали інформацію про структуру краєзнавчого довідково-бібліографічного апарату, вчилися самостійно працювати з топографічною картотекою зведеного краєзнавчого каталогу, яка є джерелом відомостей про населені пункти Івано-Франківської області.

    Завідувачка відділу Світлана Джоголик ознайомила присутніх із особливостями роботи з каталогом, правильністю опису та можливостями сьогодення – пошуком літератури в електронному каталозі. Кожен студент отримав каталожний ящик, що вміщував джерела з історії його малої батьківщини. Багато хто був подивований, що попри відсутність окремої книги про рідне село, є стільки доступної і систематизованої у бібліотеці інформації з альманахів, збірників, газетно-журнальних джерел.

    Андрій Королько у рамках читання дисципліни «Історичне краєзнавство, музеєзнавство» дав завдання кожному студенту: здійснити бібліографічний опис 100 джерел з історії своєї малої батьківщини та анотаційно описати 30–40 із них на вибір. Молоді люди оформили читацькі квитки, адже, щоб виконати поставлені завдання якісно, їм потрібно неодноразово відвідати книгозбірню.

    Мета роботи бібліотеки – навчити студентів любити книгу, прищепити навички бібліотечно-бібліографічних знань, виробити вміння користуватися інформацією для задоволення освітніх послуг. І цього дня бібліотекарі зробили все можливе, аби зацікавити студентів І курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» і розкрити для них все книжкове багатство, яким наповнені фонди головної книгозбірні Івано-Франківської області.