Літературно-пізнавальний квест «Стежками Кобзаря»

    6 березня 2024 р. у Міському парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка обласного центру відбувся літературно-пізнавальний квест «Стежками Кобзаря», приурочений з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. У ньому взяли участь студентки другого курсу спеціальності 014 Середня освіта (Історія) ОР «Бакалавр» Вероніка Раїн і Богдана Романишин, доцент кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько, вихованці гуртків «Пізнаємо рідний край» і «Фольклористика» Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради та керівництво цього закладу позашкільної освіти – директор Марія Починок і заступниця директора Зорина Кречко.

    Методичну розробку квесту як індивідуальне завдання підготували студентки групи СОІ–22 Вероніка Раїн і Богдана Романишин у рамках проходження виробничої педагогічної практики в Центрі освітніх інновацій (5–17 лютого 2024 р.) (керівники-методисти практики від ЗВО – доценти кафедри історії України і методики викладання історії Андрій Королько і Людмила Дрогомирецька).

    Квест – це інтелектуально-логічна гра, яка полягає у розгадуванні різноманітних загадок, пошуку відповідей на запитання, виконання завдань. Така форма роботи дозволяє розвивати активне пізнання, активізувати сприйняття і розумову діяльність, сприяє розвитку мислення, допомагає долати труднощі, вміти застосовувати свої знання на практиці, зокрема, актуалізувати знання, вчить мислити логічно.

    Мета квесту «Стежками Кобзаря» (первинна його назва – «Тарас Шевченко та Івано-Франківськ»): розширити знання вихованців про життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка; формувати в гуртківців уміння працювати в команді; розвивати творчі здібності в дітей; сприяти вихованню національної самосвідомості учасників змагання.

    Учасники квесту, вихованці гуртків Центру, були поділені на дві команди – «Пророки» та «Кобзарі». Змагання почалося біля головного входу до міського парку культури та відпочинку імені Тараса Шевченка. Проходячи п’ять «станцій» (вхід до парку, погруддя Т. Шевченку, рекреаційна зона «Слоники», альтанка, пам’ятник Т. Шевченку), дві команди у додатку до смартфонів виконували різноманітні завдання (у формі шифрограм, криптограм, ребусів, карт, математичних вправ та ін.), пов’язані з творчістю Великого Кобзаря.

    Літературно-пізнавальний квест «Стежками Кобзаря» пройшов змістовно і пізнавально. Його учасники, вихованці гуртків, показали хороші знання та ерудицію про життя і діяльність Тараса Григоровича Шевченка.

    У свою чергу, такі інтерактивні заняття украй необхідні для здобувачів вищої освіти, майбутніх вчителів історії і громадянської освіти, керівників гурткової роботи, оскільки у студентів-практикантів у роботі зі школярами, вихованцями гуртків, виточується педагогічна майстерність, екстрапольована для якісного проведення позакласної гурткової роботи. Це Вероніці Раїн та Богдані Романишин дозволить: підняти рівень знання, уміння і практичні навички, отримати здобуті фахові знання про історію України та рідний край, про джерела цих знань, способи їх використання, форми організації краєзнавчої діяльності вихованців гуртків; засвоїти і поглибити теоретичні та практичні знання, уміння і навички студентів з організації історико-краєзнавчої, пошукової, музейної, пам’яткоохоронної роботи; поглибити здатність якісного проведення занять з вивчення історії України та рідного краю в гуртковій шкільній і позашкільній освіті, використовуючи сучасні технології навчання. Така підготовка не просто бажана, вона необхідна і витікає з нормативних вимог до організації освітньо-виховного процесу, безперервної історичної освіти в Україні.

    Особлива подяка директору Центру освітніх інновацій Марії Дмитрівні Починок та заступниці директора цього закладу позашкільної освіти Зорині Іванівні Кречко за організацію проведення літературно-пізнавального квесту «Стежками Кобзаря».

    З проходженням квесту можна ознайомитися за покликанням: https://www.youtube.com/watch?si=iBjjEnfEVUQ1Kdwy&fbclid=IwAR2UXkwgRM3ckEV9-p4R8HzhRR_px9XlWR7bUQNLnE5nFlt2HYZ3v12V_Oo&v=Yg6-vLawcfY&feature=youtu.be